Princes diamanten

Princes (Vierkant) diamanten

De Princes slijpwijze bezorgt ons vierkante diamanten die de hoogste graad van fonkeling bieden. Deze schittering is dermate vurig dat ze door kenners aangeraden wordt als de slijpwijze bij uitstek voor verlovingsringen.

Iets over de slijpwijze

De princes diamanten worden in feite geslepen volgens het principe van de ronde diamant. Het doel is namelijk de schittering van de diamant vergroten. Deze slijpwijze is de op een na meest gebruikte en wordt bekeken als een variante op de ronde diamant of briljant. In tegenstelling tot andere vierkante slijpsels biedt deze slijpwijze de meeste schittering van allemaal.  De prinses diamant reflecteert het licht op vurige wijze. Een princes diamant die vanaf de ruwe diamant geslepen wordt, heeft een hoger gewicht in karaat dan andere diamanten.

Oorsprong

In oorsprong is de diamant slijpwijze een Franse slijpwijze. Op een bepaald moment werd deze verder ontwikkeld tot dubbel Frans, en verder aangepast met een kruisvormige inkeping in de kroon van de ring. Verder onderscheidt deze diamant zich door chevronvormige facetten die duidelijk afgebakend zijn, waardoor de schittering werkelijk optimaal is. Het beste van de ronde diamant of briljant werd hier in vierkante vorm gegoten!

De princess diamant als trouwring

Omwille van de uiterst mooie schittering is deze diamant uiterst geschikt om ingezet te worden in een trouwring.

Een moderne slijpwijze

Deze moderne slijpwijze werd relatief recent ontwikkeld in 1964 door de Belgische diamantslijper M. Weistreich. Voor dat deze slijpwijze uitgevonden werd, kwam het vaak voor dat geen gebruik gemaakt werd van de vele extra facetten die aan een diamant toegevoegd werden door bijvoorbeeld de slijpwijzen van de ronde diamant. Een voorbeeld hiervan is de emerald slijpwijze die menigmaal tekort komt op het gebied van fonkeling en schittering. De profiel slijpwijze was de eerste voorganger van de princes diamant. Dit was ook een vierkantig slijpsel, maar het miste de reflectie, schittering en fonkeling van de prinsesdiamant.

Voordelen van de prinsesdiamant

Deze vorm van diamant is gemakkelijker te slijpen vanaf de ruwe steen. Hierdoor is de prinsesdiamant over het algemeen ook iets gunstiger in prijs. Toch heeft deze bijzondere slijpwijze ook nadelen.

De princes diamant kan niet ingezet worden in juwelen waar stenen die niet diep ingezet kunnen worden. Verder zijn de facetten aan de bovenkant vrij kwetsbaar waardoor ze gemakkelijk schade kunnen oplopen. De juwelier of vakman kan hiermee rekening houden bij het monteren van de steen.

Behalve in verlovingsringen wordt de princes diamant ook vaak gebruikt voor trouwringen.